INFORMATIKA A NEMZETVÉDELMI KÉPZÉSBEN

ALAPÍTVÁNY

1101. Budapest, Hungária krt. 9-11.

Postacím: 1581 Budapest, Pf. 15.

Felnőttképzést folytató akkreditált intézmény.

FMK nytsz.: 01-0582-04

 

TÁJÉKOZTATÓ

A 2008. év első félév tanfolyamairól.

 

            A HUNGARNET egyesület és az NIIF Intézet hosszú évek óta sikeresen építi a magyar kutatói hálózatot, a tudományos kutatás, felsőoktatás és közgyűjtemények számára. A hálózat építésével párhuzamosan hatékonyan támogatja a felhasználói kör oktatását. Az oktatás szervezését és kivitelezését az INKA végzi.

Az INKA a szakmában neves előadók közreműködésével, korszerű technikai háttér birtokában biztosítja az oktatás eredményességét.

 

A tanfolyam szervezője:                      Informatika a Nemzetvédelmi Képzésben Alapítvány

                                                              (INKA).

Cím:                                                      1101 Budapest, Hungária krt. 9-11.

cím:                                                 1581 Budapest, Pf.: 15.

E-mail:                                                  inka@zmne.hu

Portál:                                                  http://www.inka-alap.hu

Ügyintézők:                                          Tamáska Lajos

                                                              e-mail: tamaska.lajos@zmne.hu

                                                              Mánfai Miklósné

                                                              e-mail: manfai.miklosne@zmne.hu

:                                                        432-9130

FAX:                                                     432-9121

Tanterem helye:                                  Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem

                                                              Budapest, X. Hungária krt. 9-11. 41. ép. fszt. 24.

Tanterem :                                       432-9000/29-546

 

A tanfolyamokra jelentkezni az Internetes portálunkon megjeleníthető „Jelentkezési lap" kitöltésével, illetve fax-on, e-mailben, postán a megadott címeken. Jelentkezni a tanfolyamokra, legkésőbb a tanfolyam megkezdése előtt 10 nappal kell. A jelentkezést a tanfolyam megkezdése előtt 5-7 nappal visszaigazoljuk.

A tanfolyamok díjának kiegyenlítése átutalási számla ellenében átutalással, illetve a helyszínen kézpénzfizetési számla ellenében, kézpénzfizetéssel lehetséges.

Az egész napos tanfolyamok díja az ebéd, kávét, üdítő árát is tartalmazza.

A HUNGARNET egyesület az egyesület tagjai részére a megjelölt tanfolyamok díjának 50%-áig oktatási támogatást nyújt, a rendelkezésre álló pénzkeret összegéig. (Kb. az első 20-25 hallgató). A támogatás kihasználása érdekében javasoljuk a jelentkezést mielőbb megtenni.

Az egyetem kollégiumát jelenleg tatarozzák, de a tanfolyamok időtartamára, közeli más kollégiumokban szállást tudunk biztosítani kb. 1.800,-Ft/fő/nap önköltségi áron.. Hely függvényében az UNION Hotelben(***) is biztosítunk szállást. Kétágyas szoba ára 7.000,-Ft/nap, reggelivel. Háromágyasé 10.500,-Ft/nap reggelivel.

 

2008. év. első félévre tervezett tanfolyamok.

 

                               Megnevezés                                                                                        Ideje                       Díja

                              

                Internetes alkalmazások (akkreditált tanfolyamok).

 

Internet használata könyvtári környezetben (30 óra, 4 nap).                                     márc. 31-ápr.3.    70.000,-Ft. 

Könyvtári feldolgozó munka és tájékoztatás Internet forrásai (30 óra, 5 nap).       ápr. 8-11.              70.000,-Ft. 

Internet, mint a könyvtári menedzsment eszköze (30 óra, 4 nap).                              máj. 5-8.                75.000,-Ft. 

Szöveg és kép digitalizálás elmélete és gyakorlata a (30 óra, 4 nap).                        ápr. 21-24.            70.000,-Ft. 

Akadálytalanul az infosztrádán: barátunk az XML (30 óra 4 nap).                            ápr. 21-24.            80.000,-Ft..

Kiállítás megszervezése az Interneten (30 óra, 5 nap).                                               máj. 19-22.          70.000,-Ft. 

Digitális könyvtárak létrehozása (30 óra 4 nap).                                                          jún. 2-5.                70.000,-Ft. 

Menedzsment Internet támogatással vállalkozóknak, (30 óra 4 nap)                        igény szerint         70.000,-Ft 

 

                Hálózati operációs rendszerek (akkreditált tanfolyamok).

 

LINUX felhasználói ismeretek (30 óra 4 nap).                                                               máj. 19-22.           70.000,-Ft. 

LINUX adminisztrátori ismeretek (30 óra 4 nap).                                                          jún. 2-.                   70.000,-Ft. 

 

                Felhasználói ismeretek (akkreditált tanfolyamok).

 

Számítógép ismeret-Internet (30 óra, hetente 2x3 óra, többség igénye szerint)      márc. 25-től.        60.000,-Ft..

ECDL a kulturális szakemberek és könyvtárosok részére.                                          márc. 25-től.        96.000,-Ft. 

ECDL START könyvtárosok részére.                                                                            márc. 25-től.        60.000,-Ft  

 

Interaktív távoktatási oktató anyagok (akkreditált tanfolyamok).

 

ECDL a kulturális szakemberek és könyvtárosok részére.                                          márc. 25-től.        70.000,-Ft

ECDL START könyvtárosok részére.                                                                            márc. 25-től.        60.000,-Ft             

Az ECDL moduljai külön is elvégezhetőek:

 

Mind a 7 modul egyenként 18 óra,  egy-egy modul ára                                              (igény szerint)      12.000,-Ft 

 

Az INKA interaktív távoktatási programjai az INKA szolgáltató gépéről, interaktívan Interneten keresztül használhatók:

A tanfolyamra jelentkezők azonosítót és jelszót kapnak, amivel a megszabott határidőig feliratkozhatnak, illetve használhatják az INKA szolgáltató gépén levő tananyagokat.

 

Nyelvtanfolyamok:

 

Angol, Német, Francia, Olasz, Ukrán, Orosz nyelvekből alap, közép és felsőfokú vizsgára felkészítő, valamint szintentartó tanfolyamokat indítunk. A tanfolyamok 150 órásak és március 3-tól indulnak. A könyvtárosok 7 éves kötelező továbbképzésébe beszámítanak.                                                  márc. 3-től.     105.000,-Ft

Angol szaknyelv könyvtárosoknak (48 óra, 3-3nap/hét, kéthetes különbséggel) ápr. 1-től.              60.000,-Ft

 

Egyéb tanfolyamok

               

Új Pálya program keretében az Alapítvány tanfolyamokat indít, melyek célja piacképes ismeretek átadása olyan céllal, hogy a résztvevők pályamódosítást tudjanak végrehajtani, vagy saját vállalkozást tudjanak indítani.

A tanfolyam feltételek teljesülése esetén ingyenes. Bővebb információ a Portálon.            febr. 25-től.

Külön igény szerint is szervezünk tanfolyamokat, minimum 8 fős csoportok részére, könyvtár informatika, számítástechnika, multimédia, marketing ismeretek és távoktatás témákban.

 

Minden meghirdetett tanfolyam akkreditált. A tanfolyamokról érdeklődni lehet a fentebb megadott címen, illetve a megadott telefonon, faxon, e-mail-en.

A részletes tájékoztató és a "Jelentkezési lap" megtalálható:

http://www.inka-alap.hu/ portálon.

 

Tisztelt Olvasók!

 

Az INKA 2008 évben is elindítja könyvtár-informatikai, számítástechnikai akkreditált továbbképzéseit.

A hallgatókkal való hatékonyabb kapcsolattartás érdekében az INKA folyamatosan üzemelteti a számítógépes portál szolgáltatását. Elérhető: http://www.inka-alap.hu címen.

Kérem, vegye igénybe portál szolgáltatásunkat. Itt minden friss információt megtudhat az oktatási és egyéb tevékenységeinkről, tanfolyamainkról, a jelentkezés módjáról. Portálunkról eljuthat a könyvtárakat érdeklő legfontosabb „Linkek”-re, egyszerűen kijuthat a világháló minden területére. Azok a könyvtárak, akik nem rendelkeznek még saját honlappal, használhatják portálunkat nyitólapként. Friss híreinkben rendszeres tájékoztatást nyújtunk legfrissebb képzési lehetőségekről.

Figyelmükbe ajánlom az alább felsorolt tanfolyamainkat. Közülük kiemelném a digitalizálással kapcsolatos, valamint a menedzsment tanfolyamainkat, melyeket minden olyan könyvtárosnak ajánljuk, akik könyvtáruk népszerűsítését, olvasótáboruk bővítését tűzték ki célul.

 

Az Internet használata könyvtári környezetben.

            A tanfolyamot minden kezdő, vagy haladó Internet ismerettel rendelkező könyvtárosnak ajánljuk.

Ez a kurzus az Internet használat technikai ismereteinek elsajátításán túl, gyakorlati ismereteket is nyújt az on-line katalógusok, kiadói adatbázisok, bibliográfiai szakadatbázisok, elektronikus könyvtárak, új Internet keresők használatáról. Itt szerezhet tudomást a legújabb Internetes lehetőségekről. A Internet gyors változása miatt a tananyagot folyamatosan aktualizáljuk, érdemes két évente elvégezni. Ennyi idő alatt nagyon sok új információ jelenik meg.

 

Könyvtári feldolgozó munka és a tájékoztatás Internet forrásai.

            A tanfolyamot elsősorban azoknak az érdeklődőknek ajánljuk, akik a könyvtári feldolgozásban, illetve a tájékoztatásban dolgoznak. Kezdő Internetezők is részt vehetnek.

            Részletesen tárgyalja az egyes szakterületekhez tartozó, Word Wide Weben ingyenesen elérhető információforrásokat, keresőket, forráskalauzokat, elektronikus könyvtárakat. Tájékoztatást ad a könyvtártudomány néhány információforrásáról.

 

Internet, mint a könyvtári menedzsment eszköze.

            Azok számára készítettük ezt a tanfolyamot, akik könyvtáruk népszerűsítését, olvasótáboruk bővítését tűzték ki céljukul. Az Internet segítségével, sokkal tágabb lehetőség nyílik a könyvtárakban is a marketing tevékenységekre. Milyen a ma és milyen lesz a jövő könyvtára? Új munkamódszerekkel, újszerű munkakapcsolatok kialakításával is megismertet ez a tanfolyam.

A hallgatók az Internet igénybevételével sok gyakorlati példa bemutatásán, és egy-egy mintafeladat kidolgozásán keresztül sajátíthatják el a tanfolyam anyagát. A tanfolyam elméletileg megalapozza a „Kiállítás megszervezése az Interneten” és a „Digitális dokumentumgyűjtemények kialakítása” című tanfolyamokat.

 

Szöveg és kép digitalizálás elmélete és gyakorlata.

            Sok értékes anyagunk lehet, amit meg kell őrizni, és szeretnénk azokat elektronikus formában tárolni. A tanfolyam komoly elméleti alapot ad a digitalizálás megkezdéséhez. Milyen paramétereket kell ismernünk eszközeink beszerzéséhez? Milyen hardver és szoftver eszközöket használhatunk? Mi mennyibe kerül? Ugyanakkor a hallgatók a gyakorlatban elsajátíthatják, hogy kell a digitalizáló eszközöket -hardver és szoftver- használni. A tanfolyam egyben elméleti alapot ad a „Virtuális Könyvtári Kiállítás” és a „Digitális dokumentumgyűjtemények kialakítása” című tanfolyamokhoz.

 

Akadálytalanul az infosztrádán - barátunk az XML

            A könyvtárakban egyre gyakrabban felmerül a digitalizálás igénye. A tárolás és szolgáltatás nehézségeit feloldja a digitális könyvtárak létrehozása. A digitális könyvtárakban tárolt dokumentumok sokirányú felhasználását segíti az XML nyelv, ami könnyen tanulható és alkalmazható. Ahol már digitalizált dokumentumok léteznek, minden könyvtárosnak ajánljuk ennek a tanfolyamnak az elvégzését. A digitális könyvtárak terjedésével elengedhetetlen követelmény lesz az XML nyelv ismerete.

 

Kiállítás megszervezése az Interneten.

            A könyvtárak, nevezetes napokon gyűjteményeikből kiállítást rendeznek. Ezt megtehetik az Interneten is, ahova sokkal többen látogatnak. A tanfolyam elméleti és gyakorlati ismereteket ad a kiállítás tervezési, majd az azt követő kivitelezési feladataitól. A kurzus végére minden hallgató készít egy minta kiállítást, amit az Interneten is közzétehet. Ízelítőnek tekintsék meg az Arany János Őszikék című kiállítást, melyet a nálunk is tanító Dr. Kokas Károly készített. A kiállítás a www.bibl.u-szeged.hu/oszikek című honlapon található.

 

Digitális dokumentumgyűjtemények kialakítása.

            Hogyan tároljuk a már digitalizált anyagainkat? A tanfolyam koncepcionálisan és technikai megoldásaiban is választ ad a problémára.

Megtanulhatjuk, hogy a könyvtárosoknak milyen feladatai vannak a digitalizálás, és az elektronikus publikálás területén. Az elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítása után, a hallgatók megtervezik és megkezdik egy saját kis gyűjtemény kialakítását az Internetről letöltött anyagokból.

 

ECDL Számítógép kezelői tanfolyamok.

A 120 órás tanfolyam során hét modulból kell a hallgatóknak sikeres vizsgát tenni. Információ technológia, operációs rendszerek, szövegszerkesztés, táblázatkezelés, adatbázis kezelés, hálózat ismeret, prezentáció készítés. A hallgatók a sikeres vizsga után nemzetközi számítógép kezelői jogosítványt kapnak, valamint a továbbképzést igazoló tanúsítványt. A nemzetközi követelmények miatt a tanfolyam nagyon sok tanulást, gyakorlást követel, a vizsgák nehezek, ezért abszolút kezdőknek nem ajánljuk. Az eddigi tapasztalatok alapján, a kezdők, nagyon sok pótvizsga árán szerezték meg a bizonyítványt.

 

Távoktatás: ECDL Számítógép kezelői tanfolyamok.

            A követelmények, óraszám a fent leírtakkal megegyeznek. A hallgatóknak 7x4 óra konzultáción kell részt venni. Ezt követően egy hatékony multimédiás tananyagból tanulhatnak, melyet az Interneten keresztül lehet használni. A tananyag nagyobb hatékonyságot, nagyobb szabadságot biztosít. A tanulni vágyók egy része még idegenkedik az új korszerű tanulási formától. Statisztikai kimutatásaink szerint viszont, a távoktatásban tanulók rövidebb tanulási idő alatt sokkal jobb eredményeket értek el, mint a hagyományosan tanulók.

 

Számítógép kezelés – Internet.

            Ezt a tanfolyamot a kezdő számítógép használóknak állítottuk össze. A 30 órás akkreditált tanfolyam felkészíti a hallgatókat az ECDL tanfolyamra, egyben a legszükségesebb munkahelyi feladatok ellátására. Azt ajánljuk, hogy a kezdők először ezt a tanfolyamot végezzék el. Ezt követően bátran jelentkezhetnek az ECDL tanfolyam bármelyik formájára, nagy valószínűséggel sikeresen fogják elvégezni.

 

Nyelvtanfolyamok.

 

150 órás szintfenntartó  és vizsgaelőkészítő  munka melletti nyelvtanfolyamok intenzív szakasz közbeiktatásával.

2 x 150 óra alatt 1 nyelvvizsgaszintet fejlődhet! 

I. év: kezdő szintről alapfokú nyelvvizsgára: 2x 150 óra

II. év: alapfokú szintről középfokú nyelvvizsgára 2x 150 óra

III. év: középfokú szintről felsőfokú nyelvvizsgára 2x 150 óra

Nyelvtudás szintjének megfelelően bármelyik 150 órás tanfolyamba bekapcsolódhat!

Választható nyelvek:

angol, magyar mint idegen nyelv, német, francia, olasz, spanyol, orosz, szerb és horvát, szlovák, ukrán.

 

Angol szaknyelv könyvtárosoknak.

Azoknak ajánljuk, akik középfokú angol nyelvtudással rendelkező könyvtárosok,

kiknek munkája megkívánja angol nyelvű nyomtatott és elektronikus könyvtári és informatikai szövegek használatát. Azoknak is akik részt kívánnak venni fordításokban, angol nyelvű kiadványok előállításában, külföldi vendégek, könyvtárhasználók angol nyelvű kalauzolásában, külföldi partnerekkel történő kapcsolattartásban.

A meglévő általános angol nyelvi ismeretekre építve a tanfolyam célja az ismeretek felfrissítése, gyakorlása, a könyvtári informatika és a könyvtári munkafolyamatok területén új szókincs, hasznos és a gyakorlatban alkalmazható kifejezések elsajátíttatása, begyakorlása.

 

Új Pálya program.

 

Az Új Pálya program az Európai Unió és a kormányzat által finanszírozott kiemelt projekt, mely a közszférából elbocsátott alkalmazottaknak kíván segítséget nyújtani olyan képzések támogatásával, melyek segítik az elhelyezkedést.

Az Új Pálya program által finanszírozott képzésekben minden olyan közszférában dolgozó részt vehet,

Az Alapítvány, mint akkreditált felnőttképzési intézmény az Új Pálya program keretében tanfolyamokat indít, melyek célja piacképes ismeretek átadása olyan céllal, hogy a résztvevők pályamódosítást tudjanak végrehajtani, vagy saját vállalkozást tudjanak indítani

 

A nyelvképzésekről és Új Pálya programról részletesebb tájékoztató a kezdőlap aktuális menüpontjai alatt találhatók.