Fórum '98/5

ZMNE honlapra
Tartalom

EGÉSZSÉGÜNK

HUMOR A FOGÁSZATON


fogorvosOrvoshoz menni nem tartozik az élvezetek közé. A fogorvosi kezelés pedig az egyik legszörnyûbb dolog az életben. Ennek ellenére azért idõnként meg kell látogatni a fogászati rendelõt.

Nehezen hihetõ, de azért a fogászati kezeléseken is elõfordulnak humoros esetek. Ezekbõl szeretnék néhányat bemutatni, részben saját élményeim, részben kollégáim emlékei alapján.

Kezdeti nehézségek...

Egyetemista kislány igyekszik gipszlenyomatot venni egy idõsebb néninek. Sajnos elsõre nem sikerül, sõt a további kísérletek is sikertelenek. A páciens arca, ruhája csupa gipsz, a kislány izzad. Ekkor jön az ellenõrzõ professzor, aki meg akarja nyugtatni a beteget: Nagyon ügyes a kis kollegina, csak nehéz eset. A nénike válaszol: Persze, tudom én, hiszen ez az én kislányom.

Félresikerült húzás...

Foghúzás esetén elõször az érzéstelenítést adja be az orvos, és 10-20 perces várakozás után történik a fogeltávolítás. Egyetemista koromban történt a következõ eset. Az egyik medikus beérzéstelenítette a beteg egyik fogát, azután fél óra múlva egy másik medikus kihúzta a mellette levõt. Rémülten mutatta a tanársegédnek az ép fogat. Az azonnal kapcsolt, és kézbevéve a fogót, gyorsan kihúzta az igazi rossz fogat. A betegnek pedig a következõket mondta: Hû, ez a másik fog is rettenetesen rossz, ezt is gyorsan kidobjuk. Azóta is mindig többször megnézem, hogy a megfelelõ fogat húzzam ki.

Önellátás...

Egyik páciensem fájós foga igen csak lötyögött. Beadtam az injekciót, beteg ki a váróba. Öt perc múlva kopog, kezében tartja a fogát. Saját magának kipiszkálta unalmában. Én pedig megállapítottam hogy ez az elsõ lépés az önkiszolgáló fogászat felé. Ha még ki tudná fúrni és tömni a saját fogát, az lenne a tökéletes páciens.

Hálapénz (paraszolvencia)...

Éjszakai ügyeleten nyolcvanéves anyókának húztam ki a fogát, õ pedig hálából kezet csókolt, elfeledve, hogy a szája csupa vér. Eddig ez volt a legkülönlegesebb paraszolvenciám.

A munka lényege...

Foghúzásnál fontos, hogy a fog egészben (gyökér + koronai rész) el legyen távolítva. Sajnos az esetek egy részében (roncsolt korona, becsontosodott gyökérzet, rossz mûszer, ügyetlen fogorvos stb.) letörik a fog teteje, és bent marad a gyökér. Ezt sajnos csak a szájsebészeten tudják kivésni. A jópofa fogorvos ilyenkor ezt mondja a betegnek: Na a nagyját már megcsináltam, azt a kis bennmaradt gyökeret majd kiszedi a szájsebész!

Miss Fogászat...

Éjszakai ügyeletre besétált egy gyönyörû húsz év körüli lány. Miniszoknya, darázsderék, dús keblek stb. Nagy lelkesedéssel ültettem a székbe, mit lehet tudni?! Ámde ekkor megszólalt a leányzó. Elhúzta a száját, és megláttam mind az… egy fogát, ami a szájában volt. Na ezt akarta kihúzatni.

Hiúság...

Hetven éves mamika:
- Doktor úr, tessék megkoronázni ezt a két hátsó rágófogamat, ahogyan a legjobbnak látja!

Egy hét múlva:
- Csak nem akarja ezt a fém koronát NEKEM felragasztani? Hát hogy nézne ki ez az én koromban?!

A protézis elõnye...

A páciens fogínyét feltörte a fogsor. Kivéve a szájából elkezdtem csiszolni, és közben beszélgettünk különféle más dolgokról. Idõnként jókat nevettünk. Az utána következõ beteg rémülten kérdezte: Ez hogy megy nálad, hogy csiszolod a fogat, közben a beteg beszél, nevetgél?

Jelzés...

Betegeimnek azt a tanácsot adom, hogy ha kezelés közben fájdalmat éreznek, emeljék fel a kezüket. A minap történt, hogy elkezdtem a fog fúrását, amikor a páciens felemelte a kezét. Megálltam és megkérdeztem hogy fáj-e a kezelés.

A válasza:
- Á nem, csak gyakoroltam hogy mit csinálok, ha fájni fog.

Rendeltetésszerû használat...

- Mi a panasza?
- Letörött az egyik fogam.
- Nem csoda, biztosan enni tetszett vele!

Bátor páciens...

Telefonérdeklõdés:
- Tessék mondani, mikor nem lesz ott a doktor úr, mert én akkor szeretnék menni.

Professzori tanács...

Fogászati professzorunk tanácsa a minimálisan elvárható fogkezelésrõl:
- Fiam, egy tömést úgy kell megcsinálni, hogy legalább addig ne essen ki, amíg a beteg a kapuhoz ér!

Az igazi jó fogsor...

- Doktor úr, szeretnék egy új fogsort, mert eltörött a régi. De aztán legyen az is legalább olyan jó, mint az elõzõ, amit a bolhapiacon vettem.

A lovag...

Fiatalasszony jön a rendelésre a fájós fogával. Kíséretében egy úr, aki közli, hogy szolidaritásból õ is szeretné kihúzatni egy fogát. Ez aztán lovagias tett.

Az öreg fog...

Középkorú páciens panaszkodott egyik megfájdult fogára. Megvizsgáltam. és megállapítottam, hogy ezt bizony ki kell húzni. Próbáltam viccesre venni a figurát:
- Hát ez a fog már bizony több mint ötven éves, lejárt a szavatosság, ki kell húzni.

A válasz:
- Doktor úr, a többi fogam is ilyen öreg, azokat csak nem kell mind kihúzni!?

Olcsó fogsor...

- Mennyibe kerül egy új fogsor?
- Húszezer forint!
- Óh, az nekem nagyon drága. Nem lehetne olcsóbban használt fogsort venni?

Dr. Lendvai Miklós