Fórum '98/6-7.

ZMNE honlapra
Tartalom

EGÉSZSÉGÜNK

Ártalmas-e az amalgámtömés?

(A WHO állásfoglalása a fogászati amalgám használatáról)

Mostanában gyakran mondják a pácienseim, hogy tudomásuk szerint a fogaikban lévõ amalgámtömések károsak az egészségükre, ezért szeretnék azokat kicseréltetni "fehér" tömésre. Errõl a problémáról szeretnék egy pár szót ejteni.

Mi az amalgám?

Higany és ezüstreszelék összekeverésével alakul ki az amalgám, ami egy új vegyület, és így a szervezetbe nem kerül szabad higany.

A fogászati amalgám használata

A fogászat több mint 100 éve használja az amalgámot a szuvas fogak betömésére. Én még csak 30 éve dolgozom vele, de már láttam olyan amalgámtömést, ami 40-50 éve bent van a fogban, és ez alatt semmi probléma nem volt vele.

Az amalgámból készült tömések tartósak, gazdaságosak, egyedüli hátrányuk, hogy nem fogszínûek. Ezért használatuk csak a nem látható helyeken (rágófogak) javasolt.

Annak ellenére, hogy új fogászati tömõanyagok kutatása terén igen jelentõs elõrelépések történtek, nincs még egy olyan tömõanyag, amely olyan széles körben alkalmazható lenne, amely olyan egyszerû feldolgozású és olyan jó tulajdonságokkal rendelkezne, mint az amalgám.

Az amalgámot kiváltó új, esztétikus tömõanyagok jóval drágábbak, nem bírják olyan jól az erõs rágást, és sokszor károsítják a fogideget.

Az amalgám megbízhatósága

Az amalgámból készült tömések megbízhatóak és nem jelentenek veszélyt a beteg számára.

Bár sok vizsgálatot végeztek, nem ismerünk olyan, jól ellenõrzött vizsgálatot, amely tudományosan bizonyította volna az amalgámtömés mérgezõ hatását. Idõnként megjelennek cikkek az amalgám ártalmairól, de ezek leginkább a konkurens tömõanyagok gyártóitól származnak, akiknek természetesen az az érdekük, hogy saját termékeiket el tudják adni.

Régi amalgámtömések cseréje

Egyáltalán nem érdemes a régi töméseket kicserélni (hacsak nincs velük valami probléma) Ez egy felesleges tortúra a beteg részére, a fogorvos részérõl felesleges fáradság, ezenkívül egy új tömésnél mindig nagyobb üreget kell fúrni.

Használjuk-e az amalgámot?

A WHO (Világegészségügyi Szervezet) állásfoglalása szerint a fogászati amalgám biztonságos, és használatát javasolja.

Ennél okosabbak mi sem lehetünk, tehát használjuk csak a régi, jól bevált amalgámot.

Dr. Lendvai Miklós fogorvos